piątek, 13 grudnia 2013

Przystawki - idealne menu na party

Półmisek serów, krakersów i owoców

Planując przyjęcie od razu musimy założyć jakiego rodzaju to będzie party. Od tego czy będzie to przyjęcie na stojąco czy biesiadne party przy stole zależy nasze menu.

Jak Sushi - naleśniki z czerwonego barszczu fantazyjnie nadziewane.

Paszteciki z francuskiego ciasta nadziewane grzybami z cebulką i serem.

Dwa rodzaje pasztecików z ciasta półfrancuskiego: kwadratowe paczuszki nadziewane kurczakiem z brzoskwinią i serem, podłużne nadziewane smażoną fasolą z marchwią i fetą.

Połówki jajek gotowanych na twardo ze szczypiorkiem, ogórkiem i czerwona papryką.


Przyjęcia na stojąco są bardzo praktyczne, umożliwiają zaproszenie stosunkowo dużej liczby gości nawet do niezbyt dużego mieszkania. Bufet  z przekąskami powinien stać pod ścianą albo na środku pokoju by goście swobodnie mogli koło niego się poruszać i nakładać sobie przekąski. Stół powinien być obficie zastawiony potrawami, które z łatwością można nabrać z półmiska.

Koreczki na wykałaczkach: od lewej słodki ser z połówkami winogron, krążki wąskiej papryki wyściełane sałatą i wypełnione pastą z krewetek z oliwką w środku ogórek nadziany pastą z krewetek z oliwką.
Jadłospis przyjęcia tzw biesiadnej kolacji składa się zazwyczaj z 3 lub 4 dań. Jeśli jest to skromniejsza kolacja zaczynamy od podania przekąsek, następnie zupa w filiżankach lub bulionówkach, potem pieczenie z warzywami, a na koniec deser. Do bardziej wytwornych kolacji dodajemy przystawki, zakąski na zimno i ryby.

Plastry ogórka z pomidorem i czerwoną cebulą.

Żadne z przyjęć nie może odbyć się bez rożnego rodzaju przekąsek słodkich i wytrawnych.
Właśnie tą część menu można tu zobaczyć.

Domowe pralinki

Błyskawiczna sałatka z kurczaka, pomidorów, słodkiego sera, i winogron.

Mini babeczki z półfrancuskiego ciasta, masy budyniowej przystrojone figami, orzechami, rodzynkami w czekoladzie i koktajlowymi wisienkami.

Słodkie kokosowe kuleczki nadziewane migdałem ala Rafaello

Od lewej: mozzarella z połówkami koktajlowych pomidorów, mozzarella z nadziewanymi oliwkami, feta, kawałek wędliny polówka pomidorka, mozzarella obtoczona w słodkiej papryce z połówkami winogron, kawałki ogórków nadziewane pastą z krewetek, ozdobione połówką oliwki, w środku feta, szynka i ogórek.

Większość potraw nie wymaga osobnych przepisów wystarczą zdjęcia dokładnie opisane, do pozostałych przepisy znajdują się tutaj lub na kolejnych stronach. Niestety niemożliwe jest więcej przekierowań na jednej stronie.


loading...
Prześlij komentarz