wtorek, 5 sierpnia 2014

Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem



Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego. Roladki są fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne. Możemy przygotować je jak tradycyjne mielone kotlety lub jak gołąbki z dodatkiem ryżu. Każda porcja mięsa jest nafaszerowana serem, który rozpływa się ustach. Zaś zewnątrz owinięte są boczkiem, który podpieczony staje się bardziej chrupki i aromatyczny. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.






Składniki:
  • 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
  • 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
  • 2 jajka 
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
  • Pieprz mielony około łyżeczki
  • 1 łyżka majeranku
  • Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć
  • Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden spory plaster by ją owinąć)

Przygotowanie: 

Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.


Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę, którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze. 


Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem.  Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia.


Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika  na 25 –30 minut. Są równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam

Smacznego!




loading...
Prześlij komentarz