czwartek, 27 listopada 2014

Piersi kurczaka w sosie koperkowym



To potrawa z całą pewnością lekkostrawna ale i bardzo smaczna. Gotowane mięso drobiowe jest bardzo chude i świetnie komponuje się z aromatycznym sosem koperkowym i ryżem. Będzie doskonałym obiadem dla osób z problemami gastrycznymi lub dla miłośników lekkiej kuchni. Zwykle przygotowuje to danie gotując wcześniej rosół (ale nie jest to konieczne), a mięso z zupy wykorzystuje do podania w sosie z ryżem i warzywami. A jak przygotować taki rosół dowiecie się w tym przepisie. Polecam.




Składniki:
1 spora pojedyncza pierś na jedną osobą (u mnie 5)

Sos koperkowy:
  • Około 35 g masła lub margaryny (kopiasta łyżka)
  • 2 spore łyżki mąki pszennej
  • Pęczek koperku
  • 500 ml bulionu (użyłam rosołu)
  • 100 ml śmietany  12 lub 18%
  • Sól do smaku


Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję sosu. 
Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Do gładkiego sosu dodajemy drobno, posiekany koperek, użyłam mrożonego (dobrze mieć na takie okazje zapas w zamrażalce), ale oczywiście może być świeży, a nawet suszony. Choć suszony nie jest, aż tak smaczny i aromatyczny. Sos dokładnie wymieszać z koperkiem, dodać śmietanę, doprawić solą i już nie gotować.
Sosy przygotowane w taki sposób mają taką właściwość, że pozostawione na kilka lub kilkanaście godzin nieco gęstnieją, wówczas można dolać kilka łyżek wody lub bulionu i zagotować. Nadal są pyszne, w żaden sposób nie tracą na wartości smaku.


Przygotować mięso do sosu możemy na dwa sposoby gotując jak ja w rosole lub jeśli rezygnujemy z  zupy w niewielkiej ilości wody (tyle by pokryła mięso) z dodatkiem:
  • 3 kulek ziela angielskiego
  • 2 liści laurowych
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 marchwi
  • 1 cebuli
  • Soli

Mięso gotujemy z warzywami, zbieramy z powierzchni wody szumowiny jakie powstają, dodajemy przyprawy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy piersi, przygotowujemy sos, zanurzamy piersi w sosie na 15 minut lub dłużej jeśli przygotowujemy obiad wcześniej.


Przed podaniem podgrzewamy mięso w sosie i podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja serwowałam z wałeczkami z ryżu, rzymską sałatą i marchewką z rosołu. Dodatkowo bukiet surówek.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz