poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa neapolitańska z serkiem topionym


Zupy neapolitańskiej pewnie jest tyle rodzai ile osób ją przygotowuje, choć pewnie wszystkie warianty łączy ser i śmietana. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem - polecam ją szczególnie o tej porze roku.
Zaś druga zupa, to typowy krem, który można podać jako przystawkę np. z grzankami. Tą wersję polecam bardziej latem lub wiosną kiedy apetyt nie jest aż tak bardzo wzmożony - podana z dużą ilością natki pietruszki jest obłędna. Opisuję obie wersje, bo obie są bardzo proste i smaczne, a sami zdecydujecie na jaką macie ochotę ;)




Neapolitańska z makaronem

Składniki:

  • 2 l bulionu (może być z 2 kostek rosołowych, albo jeśli został Wam np. niedzielny rosół)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 4 ziemniaki
  • 130 g drobnego makaronu (używam drobne muszelki Lubella)
  • 2 serki topione Hochland, każdy po 100 g dałam Goudę i Emmentaler
  • 100 g śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
  • sól


Przygotowanie:
Do dwóch litrów wody dodaje 2 kostki i doprowadzam do wrzenia. W tym czasie obieram i mysję wszystkie warzywa. Ziemniaki kroję w kosteczkę, a pozostałe ścieram na jarzynowej tarce.
Dodaję do wrzątku zmniejszam moc palnika by mogły gotować się pod przykrywką i gotuję przez 15 minut.
Dodaję makaron i gotuje kolejne 10 minut.
Do małego rondelka odlewam 1 chochelkę zupy, dodaję oba serki i gotuję mieszając by się rozpuściły. Gładki krem wlewam z powrotem do zupy.
Hartuję śmietanę (tzn. śmietana do naczynia + chochelka zupy rozmieszać dokładnie) i dodaję z powrotem do zupy i już nie gotuję. Hartowanie sprawia, że śmietana się nie zważy i w zupie nie będą pływać grudki.
Dodaję posiekaną natkę, ewentualnie dosalam i odstawiam zupę na 15 minut by zgęstniała, potem nalewam na talerze.

Uwaga:
Zupa z upływem czasu będzie bardziej gęstnieć bo jest w niej makaron, jeśli nie lubicie gęstej można makaron ugotować osobno lub bezpośrednio gotować zupę przed podaniem.

Zupa neapolitańska - krem


  • 1 l wywaru z 1 kostki lub rosołu
  • 2 serki topione każdy po 100 g takie same jak w pierwszej zupie
  • 100 g śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
  • sól do smaku
  • do podania grzanki


Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaje kostkę, serki i gotuje na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż serki się rozpuszczą. Dodaje zahartowaną śmietanę i pietruszkę lub bazylię i już nie gotuję. Jeśli trzeba dosalam. Po 15 minutach podaję z grzankami.
loading...
Prześlij komentarz