środa, 31 sierpnia 2016

Racuchy bananowe


Racuchy bananowe, dla mnie to super śniadanie lub podwieczorek. Jak chłopcy byli mali przygotowywałam je bardzo często. Obecnie są dla mnie doskonałym sposobem do wykorzystania dojrzałych owoców na które już nikt nie ma ochoty. Najczęściej przygotowuje je z bananami albo jabłkami, ale można użyć dowolnych owoców. Polecam :)


Składniki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 banany
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru (ewentualnie szklanka mleka)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z maślanką, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać rózgą na gładką masę. Dodać cukier, proszek i sodę i znów wymieszać. Banany rozgnieść widelcem lub pokroić w kosteczkę i dodać do masy, po czym całość wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli takie nie jest dodać jeszcze 2-3 łyżki mąki.
Na patelni rozgrzać olej i wkładać łyża porcje ciasta. Racuchy smażyć na wolnym ogniu po obu stronach na rumiany kolor.

Smacznego :)

loading...
Prześlij komentarz