środa, 14 września 2016

Sernik mascarpone z karmelizowanymi gruszkami



Sernik mascarpone z karmelizowanymi gruszkami, to wspaniałe ciasto, bardzo odpowiednie na tą porę roku by wykorzystać owoce późnego lata i jesieni. Sernik jest lekki niczym puch, o wiele lżejszy niż z twarogu i znacznie delikatniejszy. Niesamowicie smaczny! Wspaniale łączy się z zatopionymi w nim gruszkami, a całość wieńczy otaczające je kruche, czekoladowe ciasto. Łatwo się kroi i wyciąga z formy mimo, że nie jest odpinana. Polecam ten wypiek szczególnie miłośnikom delikatnych, nie przesłodzonych ciast.




Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Ponadto 1 łyżka masła do wysmarowania formy o średnicy 21-23 cm. Moja ma dno węższe i rozchodzi się ku górze.


Z podanych składników zagnieść ciasto. Można to zrobić przy użyciu miksera lub ręcznie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć wysmarowaną masłem formę lub zwyczajnie wykleić ciastem. Ponakłuwać gęsto widelcem.



Nadzienie:

  • 4-5 dużych, dość twardych gruszek
  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 limonki


Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na połówki, a nawet jeśli jest duża na 3 części.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem i kiedy powstanie płynny, brązowy karmel dodać gruszki. Skropić sokiem z limonki. Smażyć na niewielkiej mocy palnika przez dwie minuty cały czas obtaczając owoce w karmelu. Odstawić by przestygły.



Sernik:

  • 2 serki mascarpone (250 g każdy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • cukier puder do oprószenia, dodatkowo dodałam kilka borówek do dekoracji.


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Krótko by zbytnio nie napowietrzyć sernika.



Przygotowanie:
Do wyłożonej ciastem formy włożyć gruszki wraz z sosem, który puściły i karmelem. Owoce rozmieścić na całym dnie. Zalać masą serową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i dopiec kolejne 15 minut.
Sprawdzamy czy ciasto jest już dobre, powinno być całkowicie ścięte na środku.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)
loading...
Prześlij komentarz