poniedziałek, 12 września 2016

Zupa - wegetariański krem jarzynowy


Zupa - wegetariański krem jarzynowy to fantastyczny bukiet smaku. Dodatkowo jest gęsta, pożywna, wyrazista w smaku po prostu pyszna. Nie ma w niej ani odrobiny mięsa, śmietany, kostek czy jakiejkolwiek chemii. To wspaniała zupa jarzynowa, bardzo zdrowa idealna podczas diety, bo to w 100% zupa fit. Ale także świetnie sprawdzi się na pierwsze danie czy chłodniejsze dni. Przygotowuje się ja szybciutko, ma piękny kolor, a żeby była jeszcze bardziej atrakcyjna podaje ją z paprykowymi grzankami, prażonymi nasionami dyni i oprószam nasionami siemienia lnianego. Jest wyborna - polecam :)




Składniki:

  • 350 g marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 biała część pora
  • 3 cebulki szalotki
  • 1 żółta papryka
  • 2 cukinie (około 18 cm każda)
  • 1-2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do podania: 

  • grzanki paprykowe
  • 3 łyżki prażonych nasion z dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
Grzanki paprykowe. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub masła, dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i czerstwe pieczywo pokrojone w grubszą kostkę. Silikonową lub drewniana łyżą przerzucać pieczywo by się całe optoczyło w tłuszczu i papryce. Smażyć na średnim ogniu aż sie zarumieni.

Prażone nasiona dyni. Rozgrzać suchą patelnie, wsypać nasiona i od razu zmniejszyć moc palnika. Przerzucać nasiona co jakiś czas i smażyć tak długo aż się bardzo delikatnie zrumienią.

Przygotowanie:
Warzywa poza cukinią i papryką obrać, oczyścić pokroić dowolnie na mniejsze cząsteczki. Nie trzeba drobno bo i tak będzie wszystko zmiksowane. Zalać 1,2 l zimnej wody, dodać oliwę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem 15 minut.
Paprykę pozbawić nasion, opłukać, cukinię również opłukać, odciąć końce, pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
Gotować kolejne 20 minut.
Zestawić z kuchenki i zblendować najlepiej ręcznym blenderem. Dodać 2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, nie miałkiego.

Rozlać zupę do talerzy, oprószyć nasionami dyni i siemienia. Podawać z grzankami. Ilość grzanek zależy od własnych upodobań.  :)

Smacznego :)

Uwagi:
Oliwa dodana do warzyw jest absolutnie konieczna. Beta-karoten jako pierwiastek witaminy A jest rozpuszczalny w tłuszczach. Potrzeba więc tłuszczu aby mógł zostać wchłonięty.
loading...
Prześlij komentarz